Związek studentów brytyjskiego uniwersytetu w Cambridge przegłosował zakaz sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego. Wszystkie działające na jego terenie kawiarnie i stołówki miałyby więc oferować swoim klientom jedynie dania wegańskie. Na razie to jedynie sugestia dla władz uczelni, ale już siedem lat temu nakazały one usunięcie wołowiny i jagnięciny.

Organizacja studentów Cambridge przez blisko cztery tygodnie prowadziła konsultacje dotyczące wprowadzenia jedynie wegańskich dań w placówkach gastronomicznych na terenie uniwersytetu. Lobbing grup Plant-Based Universities i Animal Rebelion ostatecznie doprowadził do przegłosowania wniosku, który został poparty przez 72 proc. przedstawicieli studentów.

Inicjatorzy wycofania produktów pochodzenia zwierzęcego twierdzą, że w ten sposób odpowiadają na „kryzys klimatyczny” i wspierają „bioróżnorodność”. Tym samym uniwersytet „może znacznie zmniejszyć presję na środowisko i pokazać światu swoje zaangażowanie w ochronę środowiska”.

Wniosek przyjęty przez związek studentów uniwersytetu w Cambridge nie oznacza jeszcze jego wdrożenia, bo ostateczna decyzja należy do władz uczelni. W 2016 roku wprowadziły one już jednak zakaz sprzedaży wołowiny i jagnięciny w tamtejszych kawiarniach i stołówkach.

Na podstawie; theguardian.com, rp.p, portalspozywczy.pl.